Jdi na obsah Jdi na menu

Naši dobrovolní hasiči vyjeli na pomoc záplavami postižené Moravě.

červenec 1997

Pršelo 80 hodin, to nikdo nečekal !! A Pak přišla stoletá voda. Tak to tenkrát bylo......Nikoho nenapadlo, že déšť způsobí jednu z největších katastrof, ke kterým kdy na Moravě došlo.Na některých místech Moravy napadlo během víkendu až osmdesát milimetrů srážek a předpověď počasí nebyla ani na další příští hodiny příznivá. Podle předpovědi měl déšť ustat až za několik dnů! Nakonec ustal..........S vodou bojovali na Kroměřížsku, Vsetínsku a na řece Moravě se situace hrozivě měnila, jelikož sbírá vodu z menších přítoků. Jez ve Spytihněvi v okrese Uherské Hradiště musel začít s propouštěním vody a to znamenalo, že povodně zachvátily i další místa v Pomoraví, kde byl vyhlášen třetí stupeň ohrožení.

Na pomoc Moravě se sjížděla řada dobrovolných hasičů z celé republiky.

V oblastech postižených záplavami též pomáhali lidé z našeho okresu. Nejpočetněji byli zastoupení členové dobrovolných hasičských sborů. Také pětice dobrovolníků z našeho sboru se po vzoru tachovských a plánských kolegů zapojili a ve čtvrtek 17. července odcestovali na pomoc zaplavené Moravě.

Před hasičskou sbrojnicí se těsně před odjezdem kompletovala humanitární sbírka pocházející od organizací i jednotlivých občanů Studánky. Lidé ještě na poslední chvíli přicházeli s nápady, co vše by mohlo být při výpravě zapotřebí. Jednotka složená z pětice dobrovolníků: Martina Volky, Václava Janči, Miroslava Janči, Romana Janči a Jiřího Duspivy vyrazila do Uherského Ostrohu. Obrazek

Na místo dorazili 19.července brzy ráno a ihned se pustili do práce. Naplno po celou dobu běžela technika, zastavili se až v pondělí. Odčerpávali vodu ze zahrad a přečerpávali kanalizaci. S vodou ze sklepů se ale nedalo dělat nic, u mnoha domů byla totiž porušena statika a zásahem by mohlo dojít k jejich zborcení.

 

Náhledy fotografií ze složky Povodně 1997